Sastanak za predstavljanje rezultate analize

By 28 srpnja, 2015 Nekategorizirano No Comments

Zahvaljujući trudu i hitrosti nastavnika struke i jezika u partnerskim školama i koordinatorima u timu, prikupljeni podaci iz škola i suradničkih tvrtki obrađeni su i na sastanku 18. 6. 2016. u Strojarskoj i prometnoj školi Varaždin predstavljeni radnoj skupini i timu, a kasnije i na press-konferenciji. Analiza je pokazala da su ne samo nastavnici i tvrtke svjesni potrebe za specifičnim znanjima stranog jezika u struci nego i sami učenici. Poseban naglasak stavljen je na potrebe poslodavaca za specifičnim znanjima i vještinama koje su potrebni njihovim djelatnicima u obavljanju svakodnevnih poslova i radnih zadataka, a gdje se svakodnevno susreću sa izrazima, frazama i definicijama na stanom jeziku u struci.

Dio prijedloga sadržaja obrazovnog programa stranog jezika u struci za područje prometa i logistike obuhvaća poslove kontrole robe, sajamskih, konsignacijskih i agencijskih poslova, organiziranja prijevoza pošiljaka svih grana prometa, praćenja suvremenih tehnologija, snalaženje na prometnicama, komuniciranje  s putnicima na primjeren način.

Na području strojarstva prijedlozi obuhvaćaju poznavanje i razumijevanje mogućnosti strojeva na kojima se obavlja rad, poznavanje strojarskih elemenata te procesa u proizvodnji, strojarskih komponenti i alata, poznavanje tijeka kontrole i popravaka sustava, održavanje strojeva i alata, jednostavne tehničke komunikacije sa stranim kupcima o proizvodnim procesima i poremećajima u proizvodnim procesima, razumijevanje nacrta na stranom jeziku, komunikacijske vještine sa dobavljačima, kupcima, poduzetničke vještine, projektno učenje (komunikacija sa inozemnim dobavljačima, rasprava o poboljšanjima i kvaliteti).

Na kraju sastanka radne skupine dogovoreno je da nastavnici struke u suradnji sa stručnim vijećima u školama prikupe upite koji trebaju sadržavati naziv predmeta, razred u kojem se predmet izvodi, nastavnu cjelinu i po mogućnosti nastavnu jedinicu koja bi trebala biti uključena u strani jezik u struci za zanimanja koja su uključena u projekt. Na temelju tih informacija će metodičari pripremiti radnu verziju metodike za slijedeći sastanak.

Prilog:

Leave a Reply